Eruit zien alsof je ergens naar toe gaat. Dit schreef een columnist die vanaf een Antwerps terras vrouwelijke passanten observeerde. Prachtige beeldspraak; er uit zien alsof je ergens naar toe gaat.

Ook zonder toelichting begreep ik onmiddellijk wat hij bedoelde. Behalve in Antwerpen lopen ook in steden als Milaan of Parijs veel vrouwen er bij alsof ze uit gaan. Mooie kleding, matchende schoenen en handtas, voorzien van make-up, of op zijn minst gekleurde lippen, de vrouwen zijn er meer verzorgd en gesoigneerd.

Ik las het artikel in de trein, omgeven door vooral dames en minder heren, op weg naar hun uitje, de 50 plus beurs in Utrecht. Conform Nederlands gebruik waren de meesten niet bepaald gekleed alsof ze ergens naar toe gingen. Opsmuk, elegantie en of lippenstift was ver te zoeken.

Praktische kleding, het schoeisel comfortabel, maar van een hemel schreiende lompheid. Het enige matchende in de coupé was een echtpaar in uniforme, blauwe pantalon en beige jack. Dat deed mij vermoeden dat zij ook op de hij en zij versie van Batavus fietsen.