Modeshows in het Witte Huis zijn „not done”

Het was niet, zoals je zou verwachten, de beroemde Jackie Kennedy die voor het eerst een modeshow organiseerde in het Witte Huis. Dit was Lady Bird Johnson. Na twee jaar lobbyen door de mode-industrie werd in 1968 de eerste catwalk ingericht in het Witte Huis. 

De show had een groot patriottistisch karakter. Alles in rood, wit en blauw, typisch Amerikaanse gerechten en muziek van Amerikaanse mariniers. Toch was er veel kritiek op de show. Mode was geen serieuze sector, vrouwen in een publieke functie moesten voorzichtig zijn met wat ze droegen en hun kleding mocht er niet uit zien alsof zuur betaald belastinggeld was verspild. Het tijdstip waarop de show plaatsvond werkte ook niet mee. Een frivole modeshow organiseren terwijl de Amerikanen in de Vietnamoorlog vochten, zoiets deed je niet.

Er werd géén catwalk meer ingericht in het Witte Huis tot vorige week. Toen trad Michelle Obama op als gastvrouw van een workshop over mode. De publieke opinie is sinds 1968 niet veel veranderd. Want ook al is de mode-industrie voor Amerika belangrijk, het is niet gepast dat de First Lady haar huis openstelt voor dit soort tijdverdrijf tijdens de oorlogen in Syrië en Iraq. Bovendien haalde ze het in haar hoofd om een jurk van de Britse Alexander McQueen te dragen…